Såhär sorterar du ditt avfall:
1 Metall, glas plast och papper
En vid P-huset och en på väg mot hållplatsen. På återvinningsplatsen återvinner du förpackningar av alla slag; metall, plast, papper och glas.
Du kan även återvinna tidningar och batterier.
Allt skräp måste sorteras och läggas i rätt behållare.
Att lämna skräp på marken är inte bara oämpligt, eftersom det drar till sig skadedjur.
Det är också ett lagbrott, och kan resultera i polisanmälan och böter.
Besök deras hemsida här genom att klicka på länken.
Det finns en särskild behållare för kartonger och grovt papper. Och en annan för tidningspapper och finpapper. Om du lägger fel försvårar du återvinningen.
Glasförpackningar har två olika behållare. En för färgat glas och en för ofärgat. Om glaset har kork av plast eller metall, skruva loss den och lägg i plast eller metallbehållaren. Skölj gärna ur förpackningen innan du kastar dom. Särskilt om den innehållit mat. Annars kan återvinningsplatsen invaderas av råttor.
2 Pantburkar och PET-flaskor
Pantburkar och PET-flaskor, som är tillverkade i Sverige och har en streckkod som börjar på 7, kan återvinnas på Eriksbo Livs och Godis. Och du får pengar på köpet!
Övriga förpackningar, som inte accepteras av pantmaskinen, lägger du i kärlen på återvinningsplatsen.För att veta vilka flaskor och burkar som går att panta, håll utkik efter pant symbolen.
Vill du lära dig mer om varför man pantar, och hur det går till? Klicka här
3 Restavfall
‘Molucker’ kallas de stora runda sopbehållarna, som till hälften är nergrävda i marken. Det finns två bakom den fristående tvättstugan, och ytterligare tvåpå vägen ner mot parkeringshuset.
I den STORA molucken lägger du’Restavfall’. Dvs det som blir över när du sorterat soporna i de andra behållarna. Alla sopor som hamnar i den stora molucken måste föreningen själv ta hand om, och tömningen betalas av våra avgifter.
Återvinningsplatsen däremot sköts av FTI, och belastar inte vår budget. Genom att återvinna så mycket som möjligt på återvinningplatsen, gör du inte bara en god gärning för miljön. Du sparar också pengar åt föreningen. Var särskilt noga med att det inte kommer med något ‘Elavfall’ eller ‘Miljöfarligt avfall’ bland restavfallet.
OBS: Vitvaror, badrumsinredningar, miljöfarligt avfall (t ex färgburkar.lösningsmedel, bilbatterier) samt byggavfall, som bildas när du renoverar, måste du själv frakta till Återvinningscentralen vid Alelyckan. Se karta här.
Läs mer under punkt 7 nedan.
Grovavfall
Större saker, som inte går ner i molucken (t ex möbler, cyklar, julgranar) kan du bli av med genom att ringa Sopjouren, på telefon 0738-323091. Om ingen svarar, ring igen lite senare. Eller skicka ett sms så ringer vi upp.
4 Matavfall
I den LILLA molucken lägger du matrester. Både råa och tillagade rester går bra. Använd alltid de bruna kompostpåsarna, som finns att hämta i tvättstugan. Använd ALDRIG plastpåsar eller andra förpackningar.
Av matresterna, som du lägger i lilla molucken, tillverkas biogas som bland annat driver Göteborgs bussar. På så sätt bidrar du till att minska luftföroreningarna i Göteborg. Du hjälper också till att minska vårt oljeberoende och förbättra klimatet.
Läs mer om biogas i Göteborg.
Förutom matrester kan du läggahushållpapper och äggkartonger bland matavfallet (förutsatt att äggkartongerna är tillverkade av papper). En bit äggkartong eller hushållspapper i botten gör att påsen inte läcker så lätt. Ett annat sätt att hålla kompostpåsen torr är att använda ett komposteringstråg, som du kan hämta gratis i den fristående tvättstugan.
Att återvinna matavfall sparar mycket pengar åt föreningen, eftersom vi inte behöver betala för hämtningen. Men var noga med att lägga rätt. Om en enda plastpåse hamnar i ‘Lilla molucken’, klassas hela innehållet som ‘blandat avfall’ och föreningen måste betala för tömningen.
5 Kläder
Kläder som är hela och rena, och som du inte längre behöver, kan du stoppa i en tillknuten plaspåse och lägga i någon av textilbehållarna. De finns bakom affären på väg mot hållplatsen.
Skor, kläder och husgeråd tas också emot av Secondhandbutiken Klimatsmart i Hjällbo. För öppettider och information: Klicka här
Andra secondhandbutiker i närheten är: Kretsloppsparken vid Alelyckan
Vill du veta mer om vad som händer med kläderna, sedan du lagt dem i plåtbehållaren? Klicka här
6 Glödlampor, lysrör, batterier och småelektronik
Alla slags lampor, lysrör, batterier och små elektriska prylar kan återvinnas i städskrubben, i den fristående tvättstugan. Som elavfall räknas allt som har sladd eller batteri, även eldrivna leksaker. Är leksakerna hela och fungerar, är det dock bättre att lämna dom till någon loppmarknad. Se punkt 5.
Anledningen till att elprylar inte får läggas bland vanliga sopor är att de ofta behandlas med flamskyddsmedel, för att inte fatta eld. Dessa flamskyddsmedel ställer till stor skada för miljön och människors hälsa om de kommer ut i kretsloppet. Läs mer här
För STORA elprylar, som t ex dammsugare, golvlampor, dataskärmar och liknande, ring Sopjouren på telefon 0738-323091
I den fristående tvättstugan finns också broschyrer och information, där du kan lära dig mer om sophantering, och hur du komposterar ditt matavfall.
7 Miljöfarligt avfall – Kretsloppsparken Alelyckan
Återvinningscentralen vid Alelyckan är öppen alla dagar utom måndag. På onsdagar har man kvällsöppet till kl 20. Här kan du lämna ALLT. Miljöfarligt avfall, färgburkar, lösningsmedel, kylskåp, badkar, byggavfall, tonerkasetter, bildäck, elektronik, toaletter och naturligtvis även secondhandmöbler.
Ihop med återvinningscentralen ligger ‘Återbruket’ där du kan handla byggmaterial, kontorsinredningar och mycket annat till fyndpris. Gå in på Återbrukets Facebooksida, så får du veta mer.
Har du ingen bil kan du enkelt ta dig hit med buss 78, direkt från Eriksbo. Gå av vid hållplats ‘Vattenverket’. Se karta
För stora saker, som kyl- och frysskåp eller badkar, kan du beställa hämtning mot en avgift på ca 500 kr.
Ring Återbrukets kundtjänst: 031 - 36 82 713
8 Blomjord och krukväxter
Ge din Yuccapalm en sista viloplats i den lilla träddungen bakom återvinningsplatsen, nära elnätstationen.
Det står Hjällbogärdet 57 på väggen.